sayfa içeriği
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri hukuku ile ilgili konularda bilgi sunumu
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri Hukuku ile ilgili hususlarda bilgi sunumu
BÖLÜMLER
HABER BAŞLIKLARI
DÖVİZLE ASKERLİK HİZMETİNDEN YARARLANMA HAKKINI EVVELCE KAYBEDENLERE YENİ HAK TANINDI..

1.2.2011 tarih ve 6108 sayılı Kanunun 1 inci maddesi ile; 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanununa aşağıdaki geçici 43 üncü madde eklenmiştir.

"1111 sayılı Askerlik Kanunu GEÇİCİ MADDE 43 - Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce, her ne sebeple ve hangi aşamada olursa olsun dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkartılanlar veya ek 1 inci madde kapsamında işlem görürken bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce dövizle askerlik hizmetinden yararlanma şartlarını kaybettikleri sonradan tespit edilenlerden, dövizle askerlik hizmeti dışında halen ve fiilen yurt içinde askerlik hizmetine başlamamış olanlar; ek 1 inci maddede yer alan şartları taşımaları halinde, durumlarını ispata yarayan belgeler ile birlikte konsoloslukları aracılığı ile askerlik şubelerine başvurmaları ve 10.000 Euro veya karşılığı yabancı ülke parasını başvuru sırasında defaten ödemeleri ve süresi içinde temel askerlik eğitimini yapmaları halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar.

Birinci fıkra kapsamında bulunan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte 45 yaşını tamamlamış ve üzeri olanlar, talepleri hâlinde 15.000 Euro veya karşılığı yabancı ülke parasını başvuru sırasında defaten ödemeleri halinde, temel askerlik eğitimine tabi tutulmadan askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar.

Türk vatandaşlığından çıkmalarına İçişleri Bakanlığınca izin verilmiş olanlar ile Türk vatandaşlığını kaybettirilmelerine Bakanlar Kurulunca karar verilmiş olanlardan, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 yıl içinde vatandaşlığa alınmak üzere yetkili mercilere başvuranlar, Türk vatandaşlığına yeniden kabul edilme tarihini müteakip bir yıl içinde müracaat ettikleri takdirde, bu madde hükümlerinden yararlandırılırlar.

Bu madde hükümlerinden yararlananların dövizle askerlik hizmeti kapsamında daha önce yaptıkları ödemeler, ödeyecekleri toplam miktardan mahsup edilir.

Bu madde hükümlerinden yararlanan yükümlüler hakkında saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya noksan hizmetli statüsünde olup her ne sebeple olursa olsun askerlik hizmetini tamamlamamaktan dolayı soruşturma ve kovuşturma yapılamaz, başlatılmış olan soruşturma ve kovuşturmalar sona erdirilir."

(Bkz: 1.2.2011 tarih ve 6108 S.K. Md.2)

********

- 1111 SAYILI ASKERLİK KANUNU’NUN GEÇİCİ 43’ÜNCÜ MADDESİNİN UYGULANMA ESASLARI HAKKINDA ÖZEL TALİMAT

 

1111 SAYILI ASKERLİK KANUNU’NUN GEÇİCİ 43’ÜNCÜ MADDESİNİN

UYGULANMA ESASLARI HAKKINDA ÖZEL TALİMAT

 

1.    AMAÇ : Her ne sebeple olursa olsun dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılan yükümlülerden 1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun EK-1’inci maddesinde belirtilen yararlanma şartlarını taşıyanların, yeniden dövizle askerlik hizmetinden yararlanmalarına imkân tanımak suretiyle yurt dışında elde ettikleri hak ve kazanımlarının muhafazası amaçlanmıştır.

 

2.    KAPSAM   : 30 Mart 1980-07 Şubat 2011 tarihleri arasında her ne sebeple olursa olsun dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılan ve yürürlükteki mevzuat gereğince yeniden dövizle askerlik hizmeti uygulamasından yararlanma hakkı kalmayanlardan, yurt dışında halen işçi, işveren, meslek ya da sanat mensubu statülerini muhafaza eden veya bir iş akdine bağlı olarak yabancı bayraklı gemilerde fiîlen gemi adamı statüsünde çalışan ve yurt içinde dövizle askerlik hariç herhangi bir statüde askerlik hizmetine başlamamış olan yükümlüleri kapsamaktadır.

 

3.    GENEL ESASLAR   :

      

       a.  Yararlanma şartları;   

                            

           08 Şubat 2011 tarihinden önce her ne sebeple olursa olsun yasa kapsamından çıkarılan ve yeniden dövizle askerlik hizmeti uygulamasından yararlanma hakkı kalmayan yükümlülerden aşağıdaki şartları taşıyanlar, Geçici 43’üncü madde kapsamında başvuruda bulunabilirler.

                 

                  (a)  Yurt dışında oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren statüsünde veya bir meslek ya da sanat mensubu sıfatı ile bulunuyor olmak.

 

                  (b)  Bir iş sözleşmesine bağlı olarak, yurt dışında kurulu şirketlerce işletilen yabancı bayraklı gemilerde gemi adamı statüsünde çalışıyor olmak.

          

                  (c)  Yurt içinde geçen süreler hariç fiîlen en az toplam 3 yıl süreyle yurt dışında çalışmış olmak.

                 

                  (ç)  Dövizle askerlik hizmeti haricinde herhangi bir statüde yurt içinde askerlik hizmetine başlamamış olmak.

             

       b. Yararlanamayacak Olanlar;

                      

           (1)  08 Şubat 2011 tarihinden önce her ne sebeple olursa olsun yasa kapsamından çıkarılan ve yeniden dövizle askerlik hizmeti uygulamasından yararlanma hakkı kalmayan yükümlülerden, bu talimatın 3/a fıkrasında belirtilen yararlanma şartları taşımalarına rağmen;

                                                                       

                  (a)  Yurda kesin dönüş yapmış oldukları,

 

                  (b)  Meslek ve sanatını yurt içinde icra etmekte oldukları,

 

                  (c)  Yurt içinde kurulu şirketlerce işletilen yabancı bayraklı gemilerde çalıştıkları,

 

                  (ç)  Ücret ve maaşlarının yurt içinde ödendiği veya yurt içinden transfer edildiği,

 

                  (d)  Yurt dışında resmî görevli olarak bulundukları,

 

                  (e)  Yurt dışında iltica statüsü ile bulundukları,

 

                  (f)   Dövizle askerlik hizmeti dışında yurt içinde askerlik hizmetine başladıkları,

 

                (g)  Firar, izin veya hava değişimi aşımı ya da noksan hizmetli olarak arandıkları (dövizle askerlik hizmetinden çıkarıldıktan sonra noksan hizmetli takibine alınanlar hariç) anlaşılanların Geçici 43’üncü madde kapsamındaki başvuruları kabul edilmeyecektir.

 

           (2)  Bu talimatın 3/b/(1)/(f) ve (g) küçük bentlerinde belirtilenler hariç diğerleri, durumlarını 3/a fıkrasında açıklanan yararlanma şartlarına uygun hale getirirlerse Geçici 43’üncü madde ile sağlanan haklardan istifade edebilirler.

          

       c.  Geçici 43’üncü Madde Kapsamındaki Yükümlülerin Belirlenmesi;   

 

           (1)  38 yaş ve öncesinde dövizle askerlik hizmeti başvurusunda bulunan ancak, ödeme veya temel askerlik hizmeti yükümlülüklerini yerine getirmedikleri için yasa kapsamından çıkarılanlar, 1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun EK-1’inci maddesinin 3’üncü paragrafı hükmü gereğince yeniden dövizle askerlik hizmetinden yararlanma hakkına sahip olduklarından, Geçici 43’üncü madde hükümleri kapsamına girmemektedirler. Bu durumdakilerin geçici ve kesin terhis işlemleri, konsolosluklara yaptıkları başvuruları sırasında ödemelerini 7.668 Euro veya karşılığı yabancı ülke parasına tamamlamaları ve başvurularını takip eden ilk veya ikinci celp döneminde eksik olan temel askerlik hizmetini yerine getirmeleri halinde, mevcut mevzuat kapsamında yürütülecektir.

 

           (2)  Bu talimatın 3/c/(1)’inci bendinde belirtilen durumdakiler hariç, 08 Şubat 2011 tarihinden önce yasa kapsamından çıkarılan ve yeniden dövizle askerlik hizmeti uygulamasından yararlanma hakkı bulunmayan yükümlülerden;

                 

                  (a)  1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun EK-1’inci maddesinde belirtilen yararlanma şartlarını taşıyan ve yurt içinde dövizle askerlik hizmeti hariç herhangi bir statüde askerlik hizmetine başlamamış olanlar, konsoloslukları aracılığı ile başvurmaları halinde yeniden dövizle askerlik hizmetinden yararlandırılacaklardır.

 

                  (b)  08 Şubat 2011 tarihi itibariyle Türk Vatandaşı olmayanlar, 08 Şubat 2013 tarihine kadar yeniden Türk Vatandaşlığına alınmak için yetkili makamlara müracaat etmeleri ve Türk Vatandaşlığına alındıkları tarihten itibaren 1 yıl içinde konsoloslukları aracılığı ile dövizle askerlik hizmeti başvurusunda bulunmaları halinde, yeniden dövizle askerlik hizmetinden yararlandırılacaklardır.

 

           (3)  Halen dövizle askerlik hizmeti kapsamında işlem görmelerine rağmen, 08 Şubat 2011 tarihinden önce yeniden yararlanmalarına imkân vermeyecek bir nedenle dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılmaları gerektiği sonradan anlaşılanlar, yasa kapsamından çıkarılmalarını müteakip konsoloslukları aracılığı ile talepte bulundukları takdirde yeniden dövizle askerlik hizmetinden yararlandırılacaklardır.

 

           (4)  Bu talimatın 3/c/(3)’üncü bendinde belirtilen durumdakiler hariç, 08 Şubat 2011 (dâhil) tarihinden sonraki bir tarihte yasa kapsamından çıkarılan ve yeniden dövizle askerlik hizmeti uygulamasından yararlanma hakkı bulunmayan yükümlüler, Geçici 43’üncü madde hükümlerinden yararlandırılmayacaklardır.

 

           (5)  Geçici 43’üncü madde kapsamına girmeyen yükümlülerin dövizle askerlik işlemleri, mevcut mevzuat kapsamında yürütülmeye devam edilecektir.

      

       ç.  Ödeme Yükümlülüğü ve Geri Ödeme;

          

           (1)  Geçici 43’üncü madde kapsamında hak sahibi olan ve daha önce yapmadıkları için temel askerlik hizmetini yerine getirmesi gereken yükümlüler, konsolosluklara başvuruları sırasında 10.000 Euro veya karşılığı yabancı ülke parasını peşin olarak ödeyeceklerdir.

 

           (2)  Bu talimatın 3/c/(1)’inci bendinde belirtilen durumdakiler dâhil, Geçici 43’üncü madde kapsamında hak sahibi olan ve daha önce yapmadıkları için temel askerlik hizmetini yerine getirmesi gereken yükümlülerden 08 Şubat 1966 ve daha yaşlı doğumlular, temel askerlik hizmetinden muafiyetlerini talep etmeleri halinde 15.000 Euro veya karşılığı yabancı ülke parasını konsolosluklara başvuruları sırasında peşin olarak ödeyeceklerdir. 

 

           (3)  Yükümlülerin, daha önce dövizle askerlik hizmeti kapsamında ödedikleri döviz tutarı ödeyecekleri miktardan düşülecektir. Dövizle askerlik hizmeti kapsamında ödedikleri dövizi daha önce geri alan hak sahipleri, Geçici 43’üncü maddede belirtilen ödeme miktarlarının tamamını konsolosluklara başvuruları sırasında peşin olarak ödeyeceklerdir.

 

           (4)  Geçici 43’üncü madde kapsamında başvuruları kabul edilen yükümlülerden daha sonra yeniden yasa kapsamından çıkarılanların ödedikleri döviz, MSYT 70-4(A) Dövizle Askerlik Hizmeti Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin 30 ve 31’inci maddelerinde belirtilen esaslar dahilinde kendilerine iade edilecektir.

                   

       d. Temel Askerlik Hizmeti Yükümlülüğü ve Muafiyet Hakkı;

 

           (1)  Geçici 43’üncü madde kapsamında hak sahibi olan ve daha önce yapmadıkları için temel askerlik hizmetini yerine getirmesi gereken yükümlülerden, konsolosluklara başvuruları sırasında;

                 

                  (a)  38 yaş ve daha genç olanlar, 39 yaşını tamamlayacakları yılın en son dövizle askerlik celp dönemine kadar,

 

                  (b)  39 yaş ve daha yaşlı olanlar ise, başvuru tarihini takip eden ilk veya ikinci dövizle askerlik celp döneminde temel askerlik hizmetini yerine getireceklerdir.

 

           (2)  Geçici 43’üncü madde kapsamında hak sahibi olan yükümlülerden daha önce temel askerlik hizmetini yerine getirmiş olanlar, yeniden temel askerlik hizmetine tabi tutulmayacaklardır. Bu durumdakilerden, mevcut ödemelerini konsolosluklara başvuruları sırasında 10.000 Euro veya karşılığı yabancı ülke parasına tamamlayanlar askerlik şubelerince kesin terhis edileceklerdir.

 

           (3)  Bu talimatın 3/c/(1)’inci bendinde belirtilen durumdakiler dâhil, Geçici 43’üncü madde kapsamında hak sahibi olan ve daha önce yapmadıkları için temel askerlik hizmetini yerine getirmesi gereken 08 Şubat 1966 ve daha yaşlı doğumlular, 15.000 Euro veya karşılığı yabancı ülke parasını konsolosluklara başvuruları sırasında peşin olarak ödemeleri halinde temel askerlik hizmetinden muaf tutulacaklardır.

 

           (4)  08 Şubat 1966 ve daha yaşlı doğumlulardan, konsolosluklara başvurularında temel askerlik hizmetini yerine getirmek istediğini beyan edenler, tabi oldukları son celp döneminin son sevk gününe kadar mevcut ödemelerini 15.000 Euro veya karşılığı yabancı ülke parasına peşin olarak tamamlayıp temel askerlik hizmeti yükümlülüğünden muafiyet talep edebilirler. Bu süre geçtikten sonra yükümlülerin temel askerlik hizmeti muafiyet talepleri kabul edilmeyecektir.

 

           (5)  Geçici 43’üncü madde kapsamında başvuruları kabul edilen yükümlülerden tabi oldukları son dövizle askerlik celp dönemine katılamayacak olanların mazeretlerine ilişkin belgeleri, bunların Türkçe tercümeleri, varsa raporları dilekçeleri ile birlikte ve konsoloslukları aracılığı ile Askeralma Dairesi Başkanlığına gönderilecektir. Yapılacak incelemede, mazeretleri uygun görülenlerin yeni celp dönemleri Askeralma Dairesi Başkanlığınca bildirilecektir.

 

       e. Yasa Kapsamından Çıkarılma;

 

           Geçici 43’üncü madde kapsamında başvuruda bulunduktan sonra;

                 

                  (a)  Bu talimatın 3/a fıkrasında belirtilen yararlanma şartlarını taşımadıkları sonradan tespit edilenler,

 

                  (b)  Başvuru tarihi ile temel askerlik hizmetini yerine getirdikleri tarih arasında kalan sürede, bu talimatın 3/a fıkrasında belirtilen yararlanma şartlarını kaybettikleri tespit edilenler,

 

                  (c)  Başvuru tarihi ile temel askerlik hizmetine başladıkları tarih arasında kalan sürede, bir takvim yılının yarısından fazlasını yurt içinde geçirdikleri tespit edilenler,

 

                  (ç)  Gerçeği yansıtmayan bilgi ve belgelerle veya hileli yollardan Geçici 43’üncü madde hükümlerinden yararlandıkları tespit edilenler,

                        

                  (d)  Bu talimatın 3/d fıkrasında belirtilen sürede temel askerlik hizmetini yerine getirmeyenler ile ödemede bulunmadıkları ya da eksik ödeme yaptıkları tespit edilenler dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılarak durumlarına uygun askerlik işlemine tabi tutulacaklardır.                  

 

4.    GEÇİCİ 43’ÜNCÜ MADDE KAPSAMINDA YAPILACAK İŞLEMLER;

      

       a.  Yükümlülerce Yapılacak İşlemler;

                      

           (1)  Hak sahibi olan yükümlüler, durumlarını ispata yarayan aşağıdaki belgelerle yurt dışında ikamet ettikleri bölgeye en yakın konsolosluğa müracaat etmek suretiyle başvuru işlemini gerçekleştireceklerdir.

                                   

                  (a)  Umuma mahsus Türkiye Cumhuriyeti pasaportu (yabancı ülke vatandaşlığı olanlar sadece yabancı ülke pasaportlarını ibraz edebilirler) ve nüfus cüzdanı.

 

                  (b)  Geçerlilik süresi devam eden oturma veya çalışma izni (yabancı ülke vatandaşlığı olanlar için yabancı ülke pasaportlarının ibraz edilmesi yeterlidir).

 

                  (c)  Türkiye’de geçen süreler hariç, yurt dışında fiîlen en az toplam 3 yıl süre ile çalıştığını ispata yarayan çalışma belgeleri (daha önce gerekli çalışma süresini tamamlamadıkları gerekçesiyle yasa kapsamından çıkarılanlar hariç, diğerlerinin ibraz etmelerine ihtiyaç bulunmamaktadır).

 

                  (ç)  Yurt dışındaki şirketlerce işletilen yabancı bayraklı gemilerde, fiîlen gemi adamı olarak çalıştığını gösteren iş sözleşmesi, geçerlilik süresi devam eden çalışma onayı (endorsement), gemi adamı cüzdanı ve yeterlilik belgesi.

          

           (2)  Geçici 43’üncü madde kapsamındakilerden Türk Vatandaşı olmayanların, 08 Şubat 2013 tarihine kadar yeniden Türk Vatandaşlığına alınmak için yetkili makamlara müracaat etmeleri ve Türk Vatandaşlığına alınmalarını müteakip 1 yıl içinde durumlarını ispata yarayan belgelerle ikamet ettikleri bölgeye en yakın konsolosluğa başvurmaları gerekmektedir. Belirtilen süre içinde başvuru işlemini gerçekleştirmeyen yükümlülerin Geçici 43’üncü madde hükümlerinden yararlanma hakkı kalmayacaktır.

      

       b. Konsolosluklarca Yapılacak İşlemler;

 

           (1)  Yükümlülerce ibraz edilen belgeler incelenerek, MSYT 70-4(A) Dövizle Askerlik Hizmeti Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin 12/b maddesi uyarınca hak sahibi olup olmadıkları karara bağlanacaktır.

 

           (2)  Başvuruları uygun görülenlerin, Geçici 43’üncü maddede belirtilen döviz miktarını ödemeleri veya mevcut ödemelerini Geçici 43’üncü maddede belirtilen döviz miktarına tamamlamaları sağlanacaktır. Yükümlüler ödemelerini peşin olarak yapacaklardır.

 

           (3)  Euro para birimi dışında diğer para birimleri ile yapılacak ödemelerde, T.C. Merkez Bankasınca tespit edilen ve Askeralma Dairesi Başkanlığınca yayınlanan ödemenin yapılacağı yıla ait döviz kurları esas alınacaktır. Yükümlülerin başvuru, ödeme ve temel askerlik hizmetine ilişkin işlemleri, bu talimatın 3/b, ç ve d fıkralarında açıklanan hususlar dikkate alınarak yürütülecektir.

 

           (4)  Başvuruları uygun görülenler için “Dövizle Askerlik Hizmetinden Yararlanmak İsteyen Yükümlülerin Başvuru Belgesi” düzenlenecektir. Başvuru belgesinin;

 

                  (a)  16’ncı maddesinde yer alan “Dövizin Ödenme Şekli” ifadesinin karşılığı olarak “Peşin” yazılacak, yükümlünün daha önce ödediği döviz toplamı ile son ödeme tutarı bu bölümde belirtilecektir. 

 

                  (b)  17’nci maddenin hizasına “Geçici 43”, 18 ve 19’uncu maddelerin hizasına ise son ödediği döviz tutarına ilişkin dekont bilgileri yazılacaktır.

                 

                  (c)  20’nci maddesinde yer alan “Temel Askerlik Eğitimine Gitmek İstediği Celp Dönemi” ifadesinin hizasına;

 

                         (I)    Temel askerlik hizmetinden muaf tutulmayı talep eden 08 Şubat 1966 ve daha yaşlı doğumlular için “Muaf”,

 

                         (II)   Daha önce temel askerlik hizmetini yerine getirdiklerinden bu hususta yükümlülüğü kalmayanlar için “Yaptı”,

 

                         (III)  Temel askerlik hizmeti yükümlülüğü bulunanlardan 38 yaş ve daha genç başvuru sahipleri için 39 yaş içerisinde icra edilecek en son celp dönemine kadar olan celp dönemlerinden biri, 39 yaş ve daha yaşlı başvuru sahipleri için başvuru tarihini takip eden ilk veya ikinci celp döneminden biri yazılacaktır.

 

                  (ç)  21’nci maddesinde yer alan “Temel Askerlik Eğitimini Yapması Gereken En Son Celp Dönemi” ifadesinin hizasına; temel askerlik hizmeti yükümlülüğü bulunanlardan 38 yaş ve daha genç başvuru sahipleri için 39 yaş içerisinde icra edilecek en son celp dönemi, 39 yaş ve daha yaşlı başvuru sahipleri için başvuru tarihini takip eden ikinci celp dönemi yazılacaktır.

 

           (5)  Daha önce, yeniden yararlandırılmalarına imkân vermeyecek bir nedenle dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılan ancak Geçici 43’üncü maddenin yürürlüğe girdiği 08 Şubat 2011 tarihi itibariyle Türk Vatandaşı olmayanlar, 08 Şubat 2013 tarihine kadar yeniden Türk Vatandaşlığına alınmak için yetkili makamlara müracaat etmeleri ve Türk Vatandaşlığına alındıkları tarihten itibaren 1 yıl içinde konsoloslukları aracılığı ile dövizle askerlik hizmeti başvurusunda bulunmaları halinde, yeniden dövizle askerlik hizmeti yararlanabileceklerdir. Bu durumdakilerin başvuru belgeleri askerlik şubelerine gönderilirken, başvuru belgesinin üst yazısında yükümlünün yeniden vatandaşlığa alınmak için müracaat ettiği tarih ile yeniden vatandaşlığa alındığı tarih mutlaka belirtilecektir. Bu şekilde başvuruları kabul edilen yükümlülerin işlemleri bu talimatın 4/b fıkrasında belirtilen şekilde yürütülecektir.   

 

           (6)  Daha önce 3 yıllık çalışma süresini tamamlamadıkları için yasa kapsamından çıkarılanlar hariç, Geçici 43’üncü madde kapsamında başvuruları kabul edilen yükümlüler için “Safahat Belgesi” düzenlenmeyecektir. Bu yükümlüler hakkında düzenlenen “Dövizle Askerlik Hizmetinden Yararlanmak İsteyen Yükümlülerin Başvuru Belgesi” ile incelemeye esas belgeleri, ödeme dekontu ve Lahika-1’de yer alan “Tebliğ Belgesi” yerli askerlik şubelerine gönderilecektir.

      

       c.  Askerlik Şubelerince Yapılacak İşlemler;

 

           (1)  Konsolosluklarca başvuruları kabul edilen ve askerlik şubelerince başvuruları onaylanan yükümlülerin başvuru formları, yeniden yasa kapsamına alınabilmelerini teminen her gün mesai bitimine kadar doğrudan Askeralma Dairesi Başkanlığına belgegeçer ile (312-419 36 74 / 312-417 76 33) bildirilecektir.

 

           (2)  Kimlikleri bildirilen yükümlülerin yeniden yasa kapsamına alınmalarını müteakip, başvuru ve ödeme bilgilerinin Millî Savunma Bakanlığı Bilgi Sistemine (MBS) işlenmesi, ödeme bilgilerinin T.C. Merkez Bankası ödeme veri tabanından araştırılması, geçici ve kesin terhis işlemlerinin sonuçlandırılması mevcut mevzuat kapsamında askerlik şubeleri tarafından takip edilecektir.

          

           (3)  Konsolosluklarca başvuruları kabul edilen yükümlülerden 10.000 Euro veya karşılığı ödemede bulunan (mevcut ödemelerini 10.000 Euro veya karşılığı döviz miktarına tamamlayan) ve  daha önce temel askerlik hizmetini yerine getirmiş olanlar ile temel askerlik hizmetinden muafiyet talebiyle 15.000 Euro veya karşılığı ödemede bulunan (mevcut ödemelerini 15.000 Euro veya karşılığı döviz miktarına tamamlayan) 08 Şubat 1966 ve daha yaşlı doğumlular, ödemelerinin T.C. Merkez Bankası hesabına geçtiğinin tespitini müteakip başkaca bir işleme tabi tutulmadan doğrudan kesin terhis edileceklerdir. Yükümlüler ödemelerini, T.C. Merkez Bankasınca tespit edilen ve Askeralma Dairesi Başkanlığınca yayınlanan ödemenin yapılacağı yıla ait döviz kurlarına göre yapacaklardır. Başvuruları incelenen yükümlülerin konsolosluklarına ve yurt dışı adreslerine başvurularının kabul veya red edildiğine dair yazılı bilgi verilecek, başvuruları kabul edilen yükümlülerin bir suret onaylı başvuru formu yurt dışı adreslerine bilgilendirme yazısı ile birlikte gönderilecektir.

                      

           (4)  Konsolosluklarca başvuruları kabul edilen ve temel askerlik hizmetine tabi olan yükümlülerden;

 

                  (a)  38 yaş ve daha genç olanlar, 39 yaşını tamamlayacakları yılın en son celp dönemine kadar,

 

                  (b)  39 yaş ve daha yaşlı olanlar, başvuru tarihini takip eden en geç ikinci celp döneminde temel askerlik hizmetini yerine getireceklerdir. Bu durumdakilerin temel askerlik hizmetlerini tamamlamalarını müteakip;

 

                         (I)    Başvuru tarihleri ile temel askerlik hizmetini tamamladıkları tarih arasında kalan sürede yurt dışındaki başvuruya esas statülerini muhafaza edip etmedikleri konsolosluklarından,

 

                         (II)   Başvuru tarihleri ile temel askerlik hizmetine başladıkları tarih arasında kalan sürede yurda giriş ve çıkış kayıtları İl Emniyet Müdürlüklerinden,

 

                         (III)  Ödemelerinin T.C. Merkez Bankası hesabına geçip geçmediği MBS’de yer alan ödeme veri tabanından araştırılacak, elde edilecek neticeye göre kesin terhisleri yapılacak veya yasa kapsamından çıkarılacaklardır.

 

           (5)  Bu talimatın 3/c/(2)/(b) küçük bendinde belirtilen durumdaki yükümlülerin başvuruları, yeniden Türk Vatandaşlığına alınmak için müracaat ettikleri tarih ve Türk Vatandaşlığına kabul edildikleri tarih dikkate alınmak suretiyle kabul veya red edilecektir. Başvuruları red edilen bu durumdaki yükümlülerin yurt dışı adreslerine ve başvuruyu kabul eden konsolosluklarına red edilme gerekçesi yazılı olarak bildirilecektir.

 

           (6)  Halen dövizle askerlik hizmeti kapsamında işlem görmelerine rağmen, 08 Şubat 2011 tarihinden önce yeniden yararlanmalarına imkân vermeyecek bir nedenle dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılmaları gerektiği sonradan anlaşılanlar, yasa kapsamından çıkarılmalarını müteakip konsoloslukları aracılığı ile talepte bulundukları takdirde Geçici 43’üncü madde hükümlerine göre yeniden dövizle askerlik hizmetinden yararlandırılacaklardır. Bu durumdaki yükümlülerin yurt dışı adreslerine ve daha önce başvurularını kabul etmiş konsolosluklarına yazılı bilgi verilecektir. Konsolosluklara yaptıkları başvuruları kabul edilen bu durumdaki yükümlülerin işlemleri, bu talimatın 4/c fıkrasında belirtilen esaslar dâhilinde yürütülecektir.

 

           (7)  Konsolosluklarca başvuruları kabul edilen yükümlülerden firar, izin veya hava değişimi aşımında bulunan, dövizle askerlik hizmeti dışında noksan hizmetli olarak aranan ya da dövizle askerlik hizmeti dışında yurt içinde herhangi bir statüde askerlik hizmetine başladığı tespit edilenlerin başvuruları red edilerek, başvuruyu kabul eden konsolosluğa ve yükümlünün yurt dışı adresine durumu açıklayıcı yazılı bilgi verilecektir.

 

           (8)  Askerlik şubelerince başvuruları onaylanan yükümlülerin yoklama kaçağı, bakaya ve dövizle askerlik hizmeti kapsamındaki noksan hizmetli takipleri durdurulacak, belirtilen sebeplerden haklarında suç dosyası düzenlenmeyecektir.

 

       ç.  Askeralma Bölge Başkanlıklarınca Yapılacak İşlemler;

 

           (1)  Askerlik şubelerince başvuruları onaylanan yükümlülerin dekont bilgilerinin kontrolü ile kesin terhis işlemlerinin sonuçlandırılması, mevcut mevzuat ve bu talimatta belirtilen esaslar dahilinde yürütülecektir.

 

           (2)  Askeralma Bölge Başkanlıklarınca yapılacak denetlemelerde, bu talimatta belirtilen hususların yerine getirilip getirilmediği takip ve kontrol edilecektir.

 

           (3)  Uygulamada karşılaşılan sorunlar tespit edilerek Askeralma Dairesi Başkanlığına bildirilecek, verilecek talimata göre hareket edilecektir.

 

       d. Askeralma Dairesi Başkanlığınca Yapılacak İşlemler;

 

           (1)  Uygulamada karşılaşılan sorunları çözüme kavuşturmak için gerekli tedbir ve düzenlemeleri alacaktır.

 

           (2)  Bu talimatta yazan hususların yerine getirilip getirilmediği, Teftiş Kurulu Başkanlığınca denetlenecektir.

 

5.    MÜTEFERRİK HUSUSLAR;

 

       Bu talimatta yazan açıklamalara ilişkin özet uygulama çizelgesi Lahika-2’de yer almaktadır.

  
7278 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Site Haritası
Site Yöneticisi


Avukat Orhan ÇELEN


Korkut Reis Mah. İlkiz Sok.
Fatih Apt. No: 20/14

06430 Sıhhıye-ANKARA
TÜRKİYE           
TEL: 0 542 427 44 72
         0 312 229 97 57

Jandarma subayı iken ANKARA Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi ve 1983 yılında sınıf değiştirerek askeri hakimliğe geçti. Askeri savcı, askeri hakim, adli müşavir yrd., disiplin sb.lığı, şb. md.lüğü gibi çeşitli görevlerde bulundu. (E.) Hakim Alb. Orhan ÇELEN; Şubat 1999’da kendi isteğiyle KKK.lığından emekliye ayrıldı. Halen ANKARA Barona kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam419
Toplam Ziyaret1384005
Saat
Hava Durumu
Sitemize destek verin
Resimli özlü sözler

Üyelik Girişi