sayfa içeriği
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri hukuku ile ilgili konularda bilgi sunumu
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri Hukuku ile ilgili hususlarda bilgi sunumu
BÖLÜMLER
HABER BAŞLIKLARI
ASKERALMA İŞLEMLERİ VE ASKERLİK KANUNU'NUN UYGULAMASI VE MADDE AÇIKLAMASI

Değerli Ziyaretçiler,

Web sitemizin sol üst köşesinde yer alan "KANUNLARIN AÇIKLAMASI" Bölümünün içeriğinde bulunan "ASKERLİK KANUNU AÇIKLAMASI" sayfasında, 1111 sayılı Askerlik Kanunu'nun uygulaması ile Askerlik Kanunu'nun madde açıklamalarına yer verilmektedir.  

(LÜTFEN İLGİLİ BÖLÜME GİTMEK İÇİN TIKLAYINIZ.)

 Temel başlıklar altında her bir konu, pdf formatında ziyaretçilerin bilgisine sunulmaktadır. Burada ayrıca konu ile ilgili bazı mahkeme kararlarına da yer verilerek olayın yargısal denetiminin nasıl olduğuna açıklık getirilmektedir. Toplumumuzun büyük bir kısmını ilgilendiren bu konuda, sunulan bilgilerin yararlı olacağını düşünmekteyim.

Bununla birlikte, merak edilen konuların ileride düzenlenecek "forum" bölümünde daha ayrıntılı ele alınması mümkün olacaktır. Ancak bu aşamada oluşabilecek sorularınız hakkında mesaj yazınız.

******

 ÖNEMLİ NOT: 

 Değerli Ziyaretçiler,

31.03.2011 tarih ve 6217 sayılı "YARGI HİZMETLERİNİN HIZLANDIRILMASI AMACIYLA BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN" 14.04.2011 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı. Bu Kanun ile, diğer bazı kanunlar yanında, 1111 sayılı Askerlik Kanununun 47, 86 ve 89 uncu maddeleri ile 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu'nun 63/1 inci maddelerinde de değişiklik yapıldı.

1111 sayılı Askerlik Kanununun 47 inci maddesinde yapılan değişiklik ile; yükümlünün kendisinin, herhangi bir resmî sağlık kurumu raporuyla belgelendirilmiş istirahat gerektiren hastalığı yine ayrıca ana, baba, eş, kardeş veya çocuğunun resmî sağlık kurumu heyet raporuyla belgelendirilmiş hayati tehlike içinde olduklarını gösteren hastalığı, sevkten önceki veya sonraki onbeş gün içinde ikinci derece dâhil kan veya kayın hısımlarından birinin ölümü, sevkten önceki veya sonraki onbeş gün içinde kendisi veya ikinci derece dâhil kan veya kayın hısımlarından birinin evlenmesi, sevkten önceki veya sonraki iki ay içinde çocuğunun doğması nedenleri mazeret olarak öngörülmüş ve mevcut düzenlemeye nazaran mazeret kapsamı genişletilmiştir. Söz konusu mazereti olanlar hakkında bakaya işlemi yapılmayacaktır. Böylece bu türden dosyaların adliyelere gelişinde azalma sağlanması amaçlanmaktadır.

1111 sayılı Askerlik Kanununun 86 ıncı maddesinde yapılan değişiklik ile; yükümlünün yoklamasını yaptıracağı süre, birlikte son yoklamaya tabi oldukları doğumluların yurt genelindeki normal sevk yılı içindeki son celp ve sevk döneminin bitimine kadar uzatılmaktadır. Ancak bu aşamada yükümlünün kendisine tanınan bu imkânı kötüye kullanmasını engellemek amacıyla idarî para cezası öngörülmektedir. Ayrıca 1111 sayılı Kanunun 47 nci maddesinde düzenlenen mazeretler bu maddenin uygulanması bakımından da geçerli olacaktır. Buna rağmen zamanında yoklamasını yaptırmayan yükümlüler hakkında Askerlik Kanununun 89 uncu maddesinde öngörülen idarî para cezaları uygulanacaktır.

1111 sayılı Askerlik Kanununun 89 uncu maddesinde yapılan değişiklik ile; 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununun 63 üncü maddesinde yer alan bakaya suçu, ilk kez bakaya kalan yükümlüler yönünden kabahate dönüştürülmekte ve idarî para cezası yaptırımına bağlanmaktadır. İdarî yaptırım kararının, yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yer il ya da ilçe idare kurullarınca verilmesi öngörülmektedir. Verilen idarî para cezalarına karşı 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümlerine göre kanun yoluna başvurulabilecektir.  Bununla birlikte verilen idarî para cezası kesinleştikten sonra maddenin dördüncü fıkrasında sayılan eylemlerden herhangi birini yeniden işleyenler ile bu eylemleri seferberlik ve savaş halinde işleyenler hakkında, Askeri Ceza Kanununun 63 üncü maddesi uygulanacaktır.

1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu'nun 63/1 inci maddesinde yapılan değişiklik ile;barış zamanında 1111 sayılı Askerlik Kanununun 89 uncu maddesi gereğince haklarında daha önce idarî para cezası verilen saklı, yoklama kaçağı veya bakayaların, bu cezaları kesinleştikten sonra kabul edilecek bir özrü olmadan maddede yer alan eylemleri işleyenler hakkında hapis cezası öngörülmektedir.

31.03.2011 tarih ve 6217 sayılı "YARGI HİZMETLERİNİN HIZLANDIRILMASI AMACIYLA BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN" askeri yargıyı ilgilendiren maddeleri aşağıya çıkarılmıştır. Metnin tamamı içinTIKLAYINIZ.    

********

  
6582 kez okundu

Site Haritası
Site Yöneticisi


Avukat Orhan ÇELEN


Korkut Reis Mah. İlkiz Sok.
Fatih Apt. No: 20/14

06430 Sıhhıye-ANKARA
TÜRKİYE           
TEL: 0 542 427 44 72
         0 312 229 97 57

Jandarma subayı iken ANKARA Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi ve 1983 yılında sınıf değiştirerek askeri hakimliğe geçti. Askeri savcı, askeri hakim, adli müşavir yrd., disiplin sb.lığı, şb. md.lüğü gibi çeşitli görevlerde bulundu. (E.) Hakim Alb. Orhan ÇELEN; Şubat 1999’da kendi isteğiyle KKK.lığından emekliye ayrıldı. Halen ANKARA Barona kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam201
Toplam Ziyaret1385073
Saat
Hava Durumu
Sitemize destek verin
Resimli özlü sözler

Üyelik Girişi