sayfa içeriği
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri hukuku ile ilgili konularda bilgi sunumu
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri Hukuku ile ilgili hususlarda bilgi sunumu
BÖLÜMLER
HABER BAŞLIKLARI
Adli tatil başladı.

Türkiye Adliyeleri 20 Temmuz 2014 tarihinde başlayıp, kırk gün sonra bir eylülde bitecek  ‘Adli Tatile’ girdi. 

Bu, bir anlamda yargıç ve savcıların zorunlu olarak toplu izine çıkma dönemidir.

1927’den itibaren uygulanagelen bu ‘ara vermenin’ çıkış nedeni, o yıllarda tam bir tarım ülkesi olan Türkiye’de köylülerin hasat zamanında mahkemelere gidip gelmekle işlerinden geri kalmalarını önlemektir.

Adli tatilin başlamasıyla adliyelerde nöbetçi hakim ve savcılar görev yaparlar. "Adliye Personeli’ ise görevinin başındadır. Bunlar diğer kamu görevlileri gibi yıllık izin kullanırlar.


Adli ara verme sırasında şu işler görülür:

Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) m. 331’e göre soruşturma ve tutuklu işlere ilişkin kovuşturmaların yerine getirileceği belirtilmiştir.

Bir davada tutuklu sanık varsa eğer o davanın duruşması yapılır, tutukluluk durumu en geç ayda bir gözden geçirilir. Ayrıca her hangi bir suça duyumu alındığında bununla ilgili C. savcısınca soruşturma başlatılır.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) m. 103’e belirtildiğine göre, ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuksal korumalar, her çeşit nafaka, soybağı (nesep), velayet, vasi, kayyım davaları, nüfus kayıtlarının düzeltilmesi davaları, işçilerin açtıkları iş davaları, çekişmesiz yargı işleri görülür.

Ayrıca adli tatilde yeni dava açılabilir, davaya yanıt verilebilir, kararlar temyiz edilebilir, her türlü tebligat yapılır.

Yargıtay da yine sadece bu işlere bakar.


İdare Yargılama Usulü Yasası (İYUK) m. 62’e göre ‘Bölge İdare, İdare ve Vergi Mahkemelerinde çalışmaya ara verme süresi içinde üç kişiden oluşan bir ‘Nöbetçi Mahkeme’ kurulur. Bu mahkeme, yürütmenin durdurulmasına ve delillerin tespitine ilişkin işler ile
kanunen belli süre içinde karara bağlanması gereken işleri görür.

Ayrıca, adli tatilde süreler işlemez, bir başka deyişle süreler uzar.

Belirli sürenin son günü adli ara vermeye rastlıyorsa eğer, bu sürenin bitim tarihi adli tatilin bittiği gün olan 31 ağustostan itibaren; cezaya ilişkin işlerde üç gün, hukuka ilişkin işlerde bir hafta ve idari yargı işlerinde yedi gün uzamış olur.


Not: Bu yazı, Av. Selahattin Sarıoğlu'nun http://www.adaletbiz.com/gundem/adli-tatil-basladi-31-agustosta-bitecek-h15254.html internet sayfasındaki yazısından özetlenerek alınmıştır.

  
1983 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Site Haritası
Site Yöneticisi


Avukat Orhan ÇELEN


Korkut Reis Mah. İlkiz Sok.
Fatih Apt. No: 20/14

06430 Sıhhıye-ANKARA
TÜRKİYE           
TEL: 0 542 427 44 72
         0 312 229 97 57

Jandarma subayı iken ANKARA Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi ve 1983 yılında sınıf değiştirerek askeri hakimliğe geçti. Askeri savcı, askeri hakim, adli müşavir yrd., disiplin sb.lığı, şb. md.lüğü gibi çeşitli görevlerde bulundu. (E.) Hakim Alb. Orhan ÇELEN; Şubat 1999’da kendi isteğiyle KKK.lığından emekliye ayrıldı. Halen ANKARA Barona kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam137
Toplam Ziyaret1385390
Saat
Hava Durumu
Sitemize destek verin
Resimli özlü sözler

Üyelik Girişi