sayfa içeriği
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri hukuku ile ilgili konularda bilgi sunumu
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri Hukuku ile ilgili hususlarda bilgi sunumu
BÖLÜMLER
HABER BAŞLIKLARI
Denizlerin Önemi ve Türk Deniz Kuvvetleri - Yrd. Doç. Dr. Emine AKÇADAĞ ALAGÖZ
Değerli Ziyaretçiler, Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkesi (BİLGESAM)  “Denizlerin Önemi ve Türk Deniz Kuvvetleri” isimli 68 No.lu ve Ağustos 2015 tarihli raporunu yayımlamıştır. Bu Raporun sunuş yazısında, bu çalışmanın amacının Deniz Kuvvetleri’nin farklı alanlardaki rol ve görevlerine, ulusal çıkarların korunmasındaki önemine işaret ederek bu konuda Türk kamuoyunda bir farkındalık oluşmasını sağlamak olduğu, BİLGESAM Araştırma Koordinatörü Dr. Emine Akçadağ tarafından hazırlanan raporun, Bilge Adamlar Kurulu üyelerinden (E) Oramiral Salim Dervişoğlu ve (E) Oramiral Murat Bilgel’in görüş ve önerileri doğrultusunda geliştirildiği ve yayına hazırlandığı, Doç. Dr. Atilla SANDIKLI (BİLGESAM Başkanı) tarafından ifade edilmiştir.




Denizlerin Önemi ve Türk Deniz Kuvvetleri - Yrd. Doç. Dr. Emine AKÇADAĞ ALAGÖZ

Raporun Giriş Bölümü ise şöyle: 


GİRİŞ

Doğanın gücüyle insana hayatta kalmayı ve insani değerleri öğreten deniz, binlerce yıldır insan için bir besin ve ekonomik geçim kaynağı olmuştur. Denizler yararlanmasını bilen milletlere sağladığı sonsuz nimet ve faydalarla, uygarlıkların doğuşu ve gelişimine büyük destek sağlamakla birlikte bu uygarlıkların yayılmasına, kaynaşmasına ve zaman zaman bu uğurda savaşması- na yol açmıştır. Çağlar boyunca medeniyetler arasındaki bilim, kültür ve uygarlık etkileşimi asıl olarak deniz yoluyla gerçekleşebilmiştir. Denizlerin bu öneminden dolayı Türk denizci Barbaros Hayrettin Paşa’nın “denizciler ufkun ötesini görenlerdir” ile “denizlere hakim olan cihana hakim olur” ifadesi tarih boyunca geçerliliğini korumuştur. Öte yandan deniz, çağlar boyunca toplumların refah düzeyini, güvenlik algı- sını, savaş biçimini ve uluslararası ilişkilerini şekillendirmiştir. Denizin devletlerin milli gücü, milli menfaatleri ve milli hedefleri doğrultusunda pek çok amaç ve politikasını doğrudan etkilemesi, ülkeleri teknolojik gelişmelerden faydalanarak denizler üzerinde daha fazla hakimiyet sağlamak üzere etkin bir denizcilik gücü, deniz kuvvetleri ve donanma oluşturmaya itmiştir. Son yıllarda küresel ölçekte yaşanan ekonomik sıkıntılar, küresel ısınma, besin ve enerji kaynaklarındaki azalma, su kaynaklarının kirlenmesi, çevre kirliliği ve salgın hastalıklar sebebiyle deniz yoluyla mültecilik, korsanlık, terörizm, yasadışı göç faaliyetlerindeki artış deniz ve deniz yetki alanlarının önemini artırmıştır. Öte yandan deniz taşımacılığının kara ve hava taşımacılı- ğına göre daha ekonomik olması, denizlerin güvenlik, ekonomi ve uluslararası ilişkiler alanlarındaki ehemmiyetini daha da artırmış ve ülkeleri deniz gücüne daha fazla yatırım yapmaya sevk etmiştir. Devletler ana vatanlarını güvende tutmak için denizde güçlü olmayı, dünya çapında söz sahibi olmak için tüm denizlerde var olmayı ve/veya kısa zamanda kriz ve olaylara müdahale edebilecek deniz gücüne sahip olmayı prensip edinmiştir. Deniz gücü denildiğinde genellikle akla ilk gelen savaş gemilerinden oluşan filodur. Deniz gücü ağırlıklı olarak askeri güç ile bağdaştırılmaktadır. Bu yaklaşım yanlış olmamakla birlikte eksiktir, zira günümüzde deniz gücü dış politika, ekonomi, ticaret ve güvenlik gibi farklı alanları etkileyen bir unsur haline gelmiştir. Çokkutuplu dünya düzeni ve küresel jeopolitikteki değişimler küresel deniz ortamını da değiştirmiştir. Küreselleşme ve karşılıklı ekonomik bağımlılık sonucu deniz ticareti ve en ucuz ulaşım olan deniz yoluyla enerji nakliyatı her geçen gün artarken farklı ve karmaşık yeni güvenlik tehditleri ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla devletler diğer faaliyetlerin yanında güvenlik ve refahlarını tehdit eden bu unsurlarla da mücadele edecek deniz kuvvetlerine ihtiyaç duymuştur.

Deniz kuvvetlerinin erişim ve uzun süreli harekât imkânı, çok yönlü görev yapma kabiliyeti, direnci ve üsse gereksinim duymadan ülke dışında uzun süre varlık gösterme yeteneği bu unsuru diğer kuvvet unsurlarından ayırmaktadır. Hava kuvvetleri uluslararası alanda ve açık deniz üzerinde yüksek harekât kabiliyetine sahip olmakla birlikte ikmale ihtiyaç duyacağından harekât alanında kalış süresi nispeten kısadır. Kara kuvvetleri ise deniz kuvvetlerinin stratejik harekât ve yüksek erişim kabiliyetine sahip değildir. Bu özelliklerinden ötürü deniz kuvvetleri savaş ve barış zamanı farklı görevler icra edebilmektedir: sancak gösterme, liman ziyaretleri, caydırıcılık, tahliye operasyonları, barış koruma/barış sağlama operasyonları, zorlayıcı diplomasi, deniz ticaret yollarının ve enerji nakil güzergâhlarının korunması, deniz haydutluğuyla mücadele, vs. Farklı kültürler, uygarlıklar ve dinleri bir araya getiren üç farklı denizle çevrili Türkiye için topraklarını çevreleyen bu denizler, ülkenin güvenliği ve refahı açısından kritik bir öneme sahiptir. Dolayısıyla hem güvenliğin sağlanması, hem ekonomik çıkarların gözetilmesi, hem dış politika çıkarlarının sağlanması, hem de ülkenin prestiji açısından güçlü ve modern bir donanmaya sahip olmak elzemdir. Bu zorunluluktan yola çıkılarak Türk Deniz Kuvvetleri’nin komuta yapısı, imkân ve kabiliyetleri, uluslararası faaliyetleri ve modernizasyon projeleri ele alınarak mevcut güç ve kabiliyetlere değinilecektir. Bu çalış- manın amacı Deniz Kuvvetleri’nin farklı alanlardaki rol ve görevlerine, ulusal çıkarların korunmasındaki önemine işaret ederek bu konuda Türk kamuoyunda bir farkındalık oluşmasını sağlamaktır. Çalışmada Türkiye’yi çevreleyen bölgedeki kriz ve güvenlik tehditleriyle mücadele etmek, ulusal çıkarları, deniz alaka ve menfaatleri korumak, uluslararası sularda daha görünür ve söz sahibi olmak için deniz gücü anlamında neler yapılması gerektiğine ilişkin önerilerde bulunulacaktır....

Makalenin devamı BİLGESAM internet sitesinde yer almaktadır. Tamamını görmek için tıklayınız.




  
1632 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Site Haritası
Site Yöneticisi


Avukat Orhan ÇELEN


Korkut Reis Mah. İlkiz Sok.
Fatih Apt. No: 20/14

06430 Sıhhıye-ANKARA
TÜRKİYE           
TEL: 0 542 427 44 72
         0 312 229 97 57

Jandarma subayı iken ANKARA Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi ve 1983 yılında sınıf değiştirerek askeri hakimliğe geçti. Askeri savcı, askeri hakim, adli müşavir yrd., disiplin sb.lığı, şb. md.lüğü gibi çeşitli görevlerde bulundu. (E.) Hakim Alb. Orhan ÇELEN; Şubat 1999’da kendi isteğiyle KKK.lığından emekliye ayrıldı. Halen ANKARA Barona kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam204
Toplam Ziyaret1383790
Saat
Hava Durumu
Sitemize destek verin
Resimli özlü sözler

Üyelik Girişi