sayfa içeriği
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri hukuku ile ilgili konularda bilgi sunumu
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri Hukuku ile ilgili hususlarda bilgi sunumu
BÖLÜMLER
HABER BAŞLIKLARI
TSK. DİSİPLİN KANUNU’NDA DİSİPLİN AMİRİ KAVRAMI Hazırlayan : Avukat Orhan ÇELEN – Ankara Barosuna kayıtlı

TSK. DİSİPLİN KANUNU’NDA DİSİPLİN  AMİRİ KAVRAMI

 

Hazırlayan :

Avukat Orhan ÇELEN – Ankara Barosuna kayıtlı

 

I-ÇALIŞMA KONUSU: 

6413 sayılı TSK. Disiplin Kanunu’nun 3/1-c maddesinde tanımı yapılan disiplin amiri kavramından, bu Kanuna göre anlaşılması gereken hususun ne olduğu açıklanmaktadır.

II- ÇALIŞMA:

DİSİPLİN AMİRİ:

6413 sayılı TSK. Disiplin Kanunu’nun 3. Maddenin birinci fıkrasının (c) bendindeki tanımla; amir kavramından farklı hukuki statüsü olan disiplin amiri kavramı açıklanmıştır. Türk Silahlı Kuvvetlerinde amir konumunda olmak, kendiliğinden disiplin amiri olarak ceza vermek yetkisini de beraberinde getirmemektedir. Zira ceza verme yetkisi önemli ve özellikli bir yetkidir ve bu yetkiyi kullanacak personelin belli özelliklerinin bulunması gerekmektedir. Kanunla disiplin cezası vermeye yetkili kılınmış amirlere disiplin amiri denmektedir. Disiplin cezası verebilmek için gerekli yasal şartlar da Kanunun 8 inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirlenmiştir. Dolayısıyla amir konumunda da olsa, 8 inci maddenin üçüncü fıkrasındaki şartları taşımayan personelin, disiplin amiri olma dolayısıyla da disiplin cezası verme yetkisi bulunmayacaktır. Bu tür durumlarda, amir ile disiplin amiri farklı kişiler olacaktır. Zira, disiplin amirliği yetkisi 8 inci maddenin üçüncü fıkrasına göre ceza verme yetkisini haiz olan üst amire geçecektir. Bunun yanında, bu bentte tanımlanmış disiplin amiri, birinci disiplin amiri anlamında kullanılmıştır(Madde Gerekçesi).

Maddenin birinci fıkrasının (c) bendindeki tanımla; amir kavramından farklı hukuki statüsü olan disiplin amiri kavramı açıklanmıştır. Mevzuatımızda evvelce sadece amir kavramının tanımına yer verilmişken, TSK.Dis.K. ile disiplin amiri tanımı da yapılmıştır. Bu konuda 657 sayılı DMK. hükümlerine uygun bir yaklaşım görülmektedir. DMK.nun 124/1 inci maddesine göre disiplin amirleri; kurumların kuruluş ve görev özellikleri dikkate alınarak Devlet Personel Başkanlığı'nın görüşüne dayanılarak özel yönetmeliklerinde tayin ve tesbit edilecek amirlerdir. 7068 sayılı Gen.Kol.Dis.Hük.K.nun 3/1-e maddesi de benzer tarife yer vermiştir.

TSK.Dis.K. göre disiplin amiri olabilmek için; amir konumunda olunması, disiplin cezası verilecek personelden rütbe veya kıdemce büyük olunması, disiplin cezası verilecek kişinin subay, astsubay ve uzman erbaş statüsünde olması halinde, ilgili mevzuata göre bu personele sicil verme yetkisinin bulunması gerekir(Bkz. md. 8/3). 



ÇALIŞMANIN TAMAMINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.
  
1890 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Site Haritası
Site Yöneticisi


Avukat Orhan ÇELEN


Korkut Reis Mah. İlkiz Sok.
Fatih Apt. No: 20/14

06430 Sıhhıye-ANKARA
TÜRKİYE           
TEL: 0 542 427 44 72
         0 312 229 97 57

Jandarma subayı iken ANKARA Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi ve 1983 yılında sınıf değiştirerek askeri hakimliğe geçti. Askeri savcı, askeri hakim, adli müşavir yrd., disiplin sb.lığı, şb. md.lüğü gibi çeşitli görevlerde bulundu. (E.) Hakim Alb. Orhan ÇELEN; Şubat 1999’da kendi isteğiyle KKK.lığından emekliye ayrıldı. Halen ANKARA Barona kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam25
Toplam Ziyaret1382063
Saat
Hava Durumu
Sitemize destek verin
Resimli özlü sözler

Üyelik Girişi