sayfa içeriği
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri hukuku ile ilgili konularda bilgi sunumu
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri Hukuku ile ilgili hususlarda bilgi sunumu
BÖLÜMLER
HABER BAŞLIKLARI
Dz.H.O. kayıtları 25.3.2013 tarihinde başladı.

Dz.K.K.lığı internet sitesinde yer alan bir habere göre, Dz.H.O. kayıtları 25.3.2013 tarihinde başladı. Burada yer alan başvuru kılavuzunun bazı bölümleri şöyle:

 

A- ÖĞRENİM İLE İLGİLİ KOŞULLAR 

1. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan 2013 Yılı Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) katılmış ve tespit edilecek taban puanı almış olmak.

2. Herhangi bir mesleğe yönelik olmayan ve ÖSYS Kılavuzunda Harp Okulları Genel Başvuru koşulları altıncı maddede belirtilen okul türlerinden mezun olmak. 

3. Öğreniminin herhangi bir safhasında meslek veya mesleğe yönelik okullarda okumamışolmak.

4. 2013 yılı Haziran döneminde mezun olacak durumda olmak veya dönemine bakılmaksızın 2012 yılı mezunu olmak. (Daha önceki yıllarda mezun olanlar başvuramazlar) 

5. Herhangi bir nedenle askeri okullardan çıkmamış/çıkarılmamış, sivil okullardan ise çıkarılmamış olmak. 

 

B- SAĞLIK İLE İLGİLİ KOŞULLAR 

1. TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde yer alan askeri okullara girecek öğrenci adaylarına ilişkin sağlık niteliklerine sahip olmak ve bu durumunu ikinci seçim aşamalarında başarılı olduktan sonra sevk edilecekleri asker hastanelerinden alacakları “Askeri Öğrenci Olur” kararlı sağlık raporu ile belgelendirmek. 

2. Vücut yapısı düzgün, her bakımdan sağlam ve fiziksel görünüşü kusursuz olmak (göğüs kafesinde şekil bozukluğu bulunmamak, vücudunun herhangi bir yerinde dikkati çekecek ve göz estetiğini bozucu yara, yanık, leke bulunmamak, düztaban olmamak, ne derece olursa olsun gözlük, lens kullanmamak, gözlerinde şaşılık, renk körlüğü vb. hastalık bulunmamak), 

3. Türkçeyi kusursuz konuşmak (dilinde kekemelik, pelteklik, tutukluk, artikülasyon bozuklukları vb. olmamak). 

C- YAŞ, BOY VE KİLO İLE İLGİLİ KOŞULLAR 

1. En fazla 20 (1993 ve sonrası doğumlu) yaşında olmak (Yaş düzeltmesi yaptıranların, düzeltmeden önceki yaşları dikkate alınır). 

2. Yapılacak ön sağlık muayenesinde yaşa göre boy ve kilo değerleri TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen (aşağıda verilmiştir) alt ve üst sınırlar içinde (boy-kilo oranı ise yine TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen sınırlar içinde) olmalıdır. Boy ve kilo çıplak ayakla, şort/mayo giyilmiş olarak ölçülür. Değerlendirmeler uzman doktorlarca TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen usuller çerçevesinde yapılmaktadır.

YAŞA GÖRE BOY- KİLO ALT VE ÜST SINIRLARI ERKEK ADAYLAR Yaş En Az Boy (cm) - Kilo (Kg) En Fazla Boy (cm) - Kilo (Kg) 16 158 - 44,9 185 - 80,8 17 162 - 49,4 186 - 82,7 18 163 – 51 187 - 84 19 ve üstü 164 – 51 210 - 115 BAYAN ADAYLAR 

Ç- ÖZEL KOŞULLAR 

1. Yapılacak sınav, görüşme ve diğer seçim aşamalarında başarılı olmak ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca belirlenen kontenjanlar içerisinde olmak. 

2. Askeri Okullara Alınan Öğrenciler ile Silahlı Kuvvetler Hesabına Fakülte ve Yüksek Okullarda Okuyan Öğrenciler için Yüklenme Senedi Düzenlenmesine ve Bu Okullardan Çeşitli Sebeplerle Ayrılacak Öğrencilere veya Kefillerine Ödettirilecek Tazminata Dair Yönetmelikte belirtilen yüklenme ve kefalet senetlerini düzenlemek. 

3. İntibak eğitiminde başarılı olmak. 

4. Deniz Harp Okulu için ilan edilen “İkinci Seçim Aşamaları Çağrı Taban Puanının” %90’ı oranında puan alan şehit, malül gazi ve muharip gazi çocukları ikinci seçim aşamalarına davet edilir. Seçim aşamalarında başarılı olan bu vasıfdaki öğrencilere alınacak öğrenci sayısının %5’i oranında kontenjan verilir. Bu nitelikteki adaylar durumlarını belgelemek zorundadır. 

D- DİĞER KOŞULLAR 

1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, 

2. 27 Eylül 2001 tarihli, Harp Okulları Yönetmeliğinin 44’üncü maddesinde düzenlenmişolan “Harp Okulları Giriş Koşullarını” taşımak, 

3. Yapılacak arşiv araştırması ve soruşturma sonucunda şüpheli ya da sakıncalı halleri bulunmamak, 

4. Okula karşı uygun nitelikte sorumlu bir veli göstermek. (18 yaşından büyük olanlar için kefil göstermek) 

5. Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa veya zaman aşımına uğramış yahut para cezasına çevrilmiş veya ertelenmiş hükümlülüklerine ilişkin kayıtları adli sicilden çıkartılmış olsa bile bir cürümden hükümlü bulunmamak veya soruşturma altında olmamak, 

6. Nişanlı, evli, dul, hamile, çocuklu olmamak veya herhangi bir kadınla veya erkekle nikahsız olarak birlikte yaşamamak, 

 

İKİNCİ SEÇİM AŞAMA SINAVLARINA AİT AÇIKLAMALAR 

1. Başvurusu kabul edilen ve ikinci seçim aşamalarına girmeye hak kazanan adaylar ile ikinci seçim aşamaları için istenen belgeler, Haziran (2013) ayı içerisinde internet sitemizde ilan edilecektir. Bu adaylar istenen belgeler ile birlikte kendilerine bildirilen tarihte Deniz Harp Okulu Komutanlığı Tuzla/İSTANBUL adresinde hazır bulunacaklardır. Adayların ikinci seçim aşamalarına gelirken yanlarında, tükenmez/dolma kalem, ön sağlık aşaması için şort/mayo, bedeni yeterlilik aşaması için eşofman ve spor ayakkabısı getirmeleri gerekmektedir.

2. İkinci Seçim Aşamaları; KİŞİLİK DEĞERLENDİRME TESTİ, ÖN SAĞLIK MUAYENESİ, BEDENİ YETERLİLİK ve GÖRÜŞME AŞAMALARI’ndan oluşmaktadır. 

a. KİŞİLİK DEĞERLENDİRME TESTİ : Görüşme aşaması öncesi adayı daha iyi tanıyabilmek amacıyla uygulanmaktadır.

b. ÖN SAĞLIK MUAYENESİ : Ön sağlık kurulu, adayların gerekli sağlık koşullarını taşıyıp taşımadığını incelemek ve adayları sağlık yönünden değerlendirmekle görevlidir. Muayenede adayların ortopedik rahatsızlıkları, cilt ve deri hastalıkları, dış görünümü bozan rahatsızlıkları, boy-kilo uyumsuzlukları, görme ve işitme bozuklukları, ağız ve diş hastalıkları ile genel sağlık muayeneleri yapılır. Gerekli sağlık koşullarını taşımadığı tespit edilen adaylar için itiraz muayenesi niteliğinde ikinci bir muayene yapılmaktadır. Kurulca verilen bu son karar kesin olup, adayın bu karara itiraz hakkı bulunmamaktadır. 

c. BEDENİ YETERLİLİK TESTİ : Adayların çabukluk, çeviklik ve kondisyonunu ortaya çıkaran testler uygulanmaktadır. Aşağıda verilen alt sınır değerleri bu testlerden başarılı olabilmek için belirlenmiş asgari değerlerdir ve alt sınır değerlerini yapan adaylar 100 üzerinden 10 puan alabileceklerdir. Adaylar alt sınır değerlerinin üzerinde performans gösterdiklerinde, alacakları puanlar performanslarına göre kademeli olarak artacaktır. Tüm testlerde üst sınır derecesinde performans gösterenler ise 100 tam puan alacaklardır.

2BEDENİ YETERLİLİK TESTLERİ ve SINIR DEĞERLERİERKEK BAYAN ALT SINIR ÜST SINIR ALT SINIR ÜST SINIR400m. Koşu 84 sn 60 sn 800m. Koşu 270 sn 180 sn Barfikste Kol Çekme 1 tekrar 10 tekrar Barfikste Açık Tutuşta Bekleme 10 sn 55 sn Durarak Uzun Atlama 165 cm 219 cm Durarak Uzun Atlama 125 cm 170 cm Basketbol Topu Fırlatma 7 m 16 m Basketbol Topu Fırlatma 5 m 14 m Mekik (1 dk.da) 20 tekrar 50 tekrar Mekik(1 dk.da) 10 tekrar 35 tekrar Herhangi dört testten alt sınır derecesi üstünde yeterlilik gösteren adaylar başarılı kabul edileceklerdir. İki veya daha fazla testten başarısız olan adaylara başarısız oldukları testlerden bir hak daha verilir. İkinci hakkında da başarısız olan adaylar elenirler. 

ç. GÖRÜŞME KURULU : Konularında uzman personelden teşkil edilen görüşme kurulu tarafından, görüşme yoluyla adayın, gelişime açıklığı, bireysel zenginlik ve kültürü, söylenenleri doğru anlama, konuşma ve ifade becerisi, düşünceleri arasındaki tutarlılığı, ikna gücü, çok yönlü düşünme yeteneği, kendine güveni, heyecan durumu, davranışlarındaki denge, mesleğe yönelik istekliliği, konuşma kusurları ve psikolojik yapısı değerlendirilmektedir. 

d. PERFORMANS DEĞERLENDİRME SİSTEMİ: İkinci Seçim Aşamalarında başarılı olan her aday için bir “Aday Performans Puanı” tespit edilir. “Aday Performans Puanı” aday öğrencilerin Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) puanı (MF-1 ve MF-4’ün yüksek olanı), bedeni yeterlilik puanı ve görüşme puanı dikkate alınarak hesaplanır. 

3. İkinci seçim aşamalarında başarılı olan adaylar, “Askeri Öğrenci Olur” raporu almak üzere asker hastanelerine sevk edilir.

4. İkinci seçim aşamalarında başarılı olan adaylar “Aday Performans Puanlarına” göre sıralanır. Kontenjana giren ve sevk edildikleri asker hastanesinden “Askeri Öğrenci Olur” raporu almış olan adayların kesin kayıt işlemleri yapılır. İkinci seçim aşama sonuçları ile kesin kayıt için istenen belgeler, Lisans Yerleştirme Sınav (LYS) sonuçlarının açıklanmasına müteakip internet sitemizde ilan edilir.

NOT: Tüm duyuru ve çağrılar sadece internet sitemiz vasıtası ile yapılır, ayrıca posta yolu ile duyuru ve çağrı yapılmaz, belge gönderilmez.

  
4513 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Site Haritası
Site Yöneticisi


Avukat Orhan ÇELEN


Korkut Reis Mah. İlkiz Sok.
Fatih Apt. No: 20/14

06430 Sıhhıye-ANKARA
TÜRKİYE           
TEL: 0 542 427 44 72
         0 312 229 97 57

Jandarma subayı iken ANKARA Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi ve 1983 yılında sınıf değiştirerek askeri hakimliğe geçti. Askeri savcı, askeri hakim, adli müşavir yrd., disiplin sb.lığı, şb. md.lüğü gibi çeşitli görevlerde bulundu. (E.) Hakim Alb. Orhan ÇELEN; Şubat 1999’da kendi isteğiyle KKK.lığından emekliye ayrıldı. Halen ANKARA Barona kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi137
Bugün Toplam409
Toplam Ziyaret1411649
Saat
Hava Durumu
Sitemize destek verin
Resimli özlü sözler

Üyelik Girişi