sayfa içeriği
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri hukuku ile ilgili konularda bilgi sunumu
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri Hukuku ile ilgili hususlarda bilgi sunumu
BÖLÜMLER
HABER BAŞLIKLARI
TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ DAYANIŞMA VAKFI, 5 VE 6 INCI DERECEDEN SAKATLANANLARA DA YARDIM YAPMALI.
Değerli Ziyaretçiler, 17 Temmuz 2013 günü sitemizde belirtmiş olduğumuz üzere, Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 10 uncu maddesi ile, askerlik yükümlülüğünü yerine getirenlere; askerliğe sevk edildiği tarihten, askerlik hizmet süresinin bitiş tarihine kadar ölenler ile sakatlanma sebebiyle süresinden önce terhis edilenlerden veya süresinde terhis edilmiş olsa bile yapılan tedaviye rağmen askerliğe elverişsiz hale gelecek şekilde sakatlanmış olanlara" başka yasalarla tazminat ödenmediği takdirde bir defaya mahsus tazminat ödenmesi imkanı getirildi.

Yasa kapsamına girenlerden  sakatlananlara; Vazife Malullüklerinin Nevileri ile Dereceleri Hakkında Nizamname hükümlerine göre tespit edilecek sakatlık derecelerine göre aşağıda belirlenen gösterge rakamlarının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunacak miktar kadar, bir defaya mahsus olmak üzere tazminat ödenecek. Bu çizelge incelendiğinde görüleceği üzere, 5 ve 6 ıncı dereceden sakatlanmış olanlara da düşük oranda olmakla birlikte tazminat öngörülüyor.

Yasaya göre Sakatlık Derecesi Ödenecek Tazminat Göstergesi şöyle:
Derece Gösterge
1          400.000
2          360.000
3          330.000
4          300.000
5          270.000
6          240.000

Türk Silahlı Kuvvetleri Dayanışma Vakfı'nin sakatlık yardımı ne şekilde yapılıyor?

Bilindiği üzere Türk Silahlı Kuvvetleri Dayanışma Vakfı da personele sakatlık yardımı yapmakta. Ancak Vakıf Yönetmeliğinde yer alan bir hüküm gereği olarak, sadece 1 den 4 üncü dereceye kadar olanlara yardım yapılıyor. 5 ve 6 ıncı dereceden sakatlananlar Vakıftan hiç bir yardıma hak kazanamıyorlar. Oysa  bir emsalini "Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 10 uncu maddesinde  gördüğümüz gibi, genel uygulama bu yardımın 5 ve 6 ıncı derece sakatlananlara da yapılması yönündedir.

Dileğimiz odur ki, TSK. Dayanışma Vakfı Yönetim Kurulu bu konuda yasalardaki benzer uygulamaları dikkate alarak, alacakları bir yönetmelik değişikliği kararı ile; 5 ve 6 ıncı dereceden sakatlananlara da yardım yapılabilmesinin yolunu açacaktır. Bunun mümkün olduğunu düşünüyoruz. Zira Vakıf Ana Senedinde bunu engelleyen bir hüküm mevcut değil.

TSK. Dayanışma Vakfının Tarihçesi:

Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli Subay, Astsubay, Sivil Memur, Uzman Jandarma ve Uzman Erbaşlar arasındaki mevcut Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Sistemi, TSK Dayanışma Vakfı kurulmadan önce Kuvvet Komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde oluşturulan Sosyal Yardım ve Moral Sandıkları yoluyla yürütülmüştür. 

1999 yılında meydana gelen büyük Marmara depremi sonucunda; vefat eden veya malul olan, Hizmet yılı itibariyle de sosyal güvence haklarını elde edememiş genç rütbeli Türk Silahlı Kuvvetleri Personeli sayısının çokluğu karşısında, söz konusu mevcut Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma sisteminin yetersiz kaldığı görülmüştür. 

Bunun üzerine; Genelkurmay Başkanlığı'nın koordinatörlüğünde Kuvvet Komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı ile yapılan çalışmalar sonunda, özellikle 10 (on) yıldan az hizmeti olan personelden, görev esnasında veya görev dışında vefat edenlerin Eş, Çocuk, Anne ve Babaları ile malul olanların kendilerine yardım edebilmek için daha sistemli bir kurumsal yapının oluşturulması gereği ortaya çıkmış bu maksatla söz konusu Sosyal Yardım ve Moral Sandıkları lağv edilerek yerine 28 ARALIK 1999 tarihinde TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ DAYANIŞMA VAKFI kurulmuştur.

TSK. Dayanışma Vakfının Gayesi:

01 Ocak 2000 tarihinden itibaren faaliyetine başlayan TSK Dayanışma Vakfı'nın Gayesi; Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli subay, astsubay, sivil memur, uzman jandarma ve uzman erbaşlardan hizmette bulundukları süre içinde; yıllık katkı paylarını yardım yapılmasını gerektiren risklerden biri gerçekleşmeden önce ve olayın gerçekleştiği katkı payı dönemi içinde ödemek koşulu ile dayanışmaya katılanlardan vefat edenlerin eş, çocuk, ana ve babaları ile malul olanların kendilerine sosyal ve ekonomik destek sağlamaktır. Silahlı Kuvvetlerden ayrıldığında Sosyal Güvenlik Kurumunun kapsamı dışında kalan personel öncelikli olmak üzere yukarıda belirtilen statüdeki personele değişik oranlarda yardım yapılır.

Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetlerinde halen görevde olanlara Vakfın imkânları ve ekonomik durumuna bağlı olarak hukuki destek sağlamak ve/veya doğal afetler nedeniyle maddi ve manevi zarar görmeler
i halinde destek olmak maksadıyla maddi yardım yapılabilir.

Yapılacak yardımların miktar, usul ve esasları Mütevelli Heyetince kabul edilecek Yönetmelikle belirlenir.


  
3577 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Site Haritası
Site Yöneticisi


Avukat Orhan ÇELEN


Korkut Reis Mah. İlkiz Sok.
Fatih Apt. No: 20/14

06430 Sıhhıye-ANKARA
TÜRKİYE           
TEL: 0 542 427 44 72
         0 312 229 97 57

Jandarma subayı iken ANKARA Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi ve 1983 yılında sınıf değiştirerek askeri hakimliğe geçti. Askeri savcı, askeri hakim, adli müşavir yrd., disiplin sb.lığı, şb. md.lüğü gibi çeşitli görevlerde bulundu. (E.) Hakim Alb. Orhan ÇELEN; Şubat 1999’da kendi isteğiyle KKK.lığından emekliye ayrıldı. Halen ANKARA Barona kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi135
Bugün Toplam407
Toplam Ziyaret1411647
Saat
Hava Durumu
Sitemize destek verin
Resimli özlü sözler

Üyelik Girişi