sayfa içeriği
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri hukuku ile ilgili konularda bilgi sunumu
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri Hukuku ile ilgili hususlarda bilgi sunumu
BÖLÜMLER
HABER BAŞLIKLARI
Makale Tanıtımı: Bilimsel Yöntemlerle Savaşın Nedenlerini Açıklama Yolu Olarak Savaş Çalışmaları Disiplini - Öner AKGÜL
Makale tanıtımı: Bilimsel Yöntemlerle Savaşın Nedenlerini Açıklama Yolu Olarak Savaş Çalışmaları Disiplini - Öner AKGÜL


Değerli Ziyaretçiler, Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (SAREN) 'in yayını olan Güvenlik Stratejileri Dergisi'nin, son sayısında (Yıl :12, Sayı:123)  1-34 sayfalarında yayınlanmış olan, "Bilimsel Yöntemlerle Savaşın Nedenlerini Açıklama Yolu Olarak Savaş Çalışmaları Disiplin" isimli bir makale hakkında sizleri bilgi sunmak istedik. Bu makale, Öner AKGÜL (Yrd.Doç.Dr., Ahi Evran Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü, e-posta: oakgul@ahievran.edu.tr.) tarafından hazırlanmış.

Makale hakkında Dergide çıkan özet şöyle:

Öz

Bu çalışma, geleneksel uluslararası ilişkiler kuramlarının dışında, davranışsalcı yöntemleri benimseyen savaş çalışmaları alanının, savaşın nedenleri üzerine geliştirerek sunduğu yöntemler, alanın özellikleri ve bulguları hakkında bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Bu bağlamda savaş çalışmaları alanının neyi içerip neyi içermediği, tarihsel geçmişi, metodolojisi ve analiz düzeyleri bir bütünlük içerisinde ele alınarak alan ile ilgili bilgilerin Türkçe literatüre kazandırılması amaçlanmıştır. Savaşın koşullayıcılarını, devletin gücünü, savaşın başlamasını, evrilmesini ya da sonlandırılmasına kadar geçen her safhayı inceleyen bu alanın bilim insanları, bu verilerin analizi aracılığı ile öngörülebilir sonuçlara ulaşmayı hedeflemektedirler. Sonuç olarak alanın tarihsel gelişiminin kümülatif bir biçimde ilerlemesi, ve elde ettiği veri zenginliği savaşın analizi noktasında önem kazanmıştır. Bu açıdan uluslararası ilişkiler disiplini içinde yükselen bir dal olarak karşımıza çıkmaktadır.

Makalenin Giriş Bölümü ise şöyle:

1. Giriş Savaş neden çıkar sorusuna verilen her yanıt, aslında bir savaş teorisidir. Verilen bu cevapların varsayımsal oluşu, savaşın çıkma nedenine dönük tartışmaların sayısını artırarak düşünürlerin ve bilim insanlarının ortak paydada birleşmesini engellemiştir. Geleneksel yöntemlerle bir savaşın incelemesi askerî tarih alanını zenginleştirirken; dünya siyasetinin kanseri olan savaş olgusuna onkologlar yetiştirmek için 1900’lü yılların ikinci yarısını beklenecektir. Düşünürler, diplomatlar, devlet adamları ya da bilim insanları, Birinci Dünya Savaşı sonrası dönemde her ne kadar savaşın nedenlerini en azından sistem düzeyinde inceleyen eserler ve fikirler ortaya koymuşsa da, tarihin derinliklerinden günümüze kadar yıkıcılığını ve şiddetini artıran savaşın nedeni konusunda genel bir kuramsallaştırma gerçekleştirememişlerdir. Bilimsel yöntemlerin, savaşın nedenlerinin araştırılmasında kullanılması fikrinin doğuşuyla birlikte, özellikle Batı’da bazı bilim insanlarının gelenekselin dışında yöntemlerle savaşın nedenlerinin incelendiği bir disiplinin kapısını açmıştır. Uluslararası ilişkilerdeki teorik varsayımların sınanarak, savaşın nedenlerine ilişkin bilgilerin yeniden sorgulanmasıyla başlayan süreç, aslında yeni bir ekolün ve uluslararası ilişkiler disiplini içinde bir büyük tartışmanın daha yaşanmasını sağlamıştır.
Siyasal şiddetin her bir öğesi ayrı bir inceleme konusu olabildiğinden, bu şiddetin en eskilerinden biri olan devletler arası savaşlar, uluslararası barış araştırmaları yapan bilim insanları tarafından derinlemesine analiz edilmektedir. Alanın yöntemleri ve bulguları eleştiriye açık olsa da özellikle uluslararası ilişkiler disiplinine katkısı tartışılmazdır. Bu çalışmada özellikle devletler arası savaşların neden ve nasıl meydana geldiğini, nicel veriler ve biçimsel modeller aracılığıyla açıklama çabasında olan savaş çalışmaları disiplininin odak noktalarını, yöntemlerini, geçmişlerini ve uluslararası ilişkiler alanına katkıları ortaya konulmaktadır. Bu amaçla çalışmanın yöntemi 1940’lardan günümüze oluşturulan alan bibliyografyaları üzerine konumlanmıştır. Yaklaşık 70 yıldır üretilen bilginin kümülatif nitelikli olması, yazarların birçoğunun ölümünden sonra da çalışmalarının farklı yazarlar tarafından devam ettirilmesini sağlamıştır. 1960’larda başlayan ve farklı araştırmacılar tarafından da hâlen devam ettirilen programlar bulunmaktadır. Bu çalışma kapsamında savaş çalışmaları alanının kapsamının ne olduğu, ne olmadığı, tarihçesi, yöntemleri, analiz düzeyleri aktarılmaktadır.


Makalenin devamı Harp Akademmileri K.lığı internet sitesinde yer almaktadır.Görmek için tıklayınız.









  
1507 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Site Haritası
Site Yöneticisi


Avukat Orhan ÇELEN


Korkut Reis Mah. İlkiz Sok.
Fatih Apt. No: 20/14

06430 Sıhhıye-ANKARA
TÜRKİYE           
TEL: 0 542 427 44 72
         0 312 229 97 57

Jandarma subayı iken ANKARA Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi ve 1983 yılında sınıf değiştirerek askeri hakimliğe geçti. Askeri savcı, askeri hakim, adli müşavir yrd., disiplin sb.lığı, şb. md.lüğü gibi çeşitli görevlerde bulundu. (E.) Hakim Alb. Orhan ÇELEN; Şubat 1999’da kendi isteğiyle KKK.lığından emekliye ayrıldı. Halen ANKARA Barona kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi141
Bugün Toplam410
Toplam Ziyaret1411650
Saat
Hava Durumu
Sitemize destek verin
Resimli özlü sözler

Üyelik Girişi