sayfa içeriği
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri hukuku ile ilgili konularda bilgi sunumu
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri Hukuku ile ilgili hususlarda bilgi sunumu
BÖLÜMLER
HABER BAŞLIKLARI
Makale Tanıtımı: NATO’nun Dönüşümünün Sınırları: Bir Uygulama Vakası Olarak Enerji Güvenliği - Hasan Deniz PEKŞEN
Değerli Ziyaretçiler, Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (SAREN) 'in yayını olan Güvenlik Stratejileri Dergisi'nin, son sayısında (Yıl :12, Sayı:123)  35-69 sayfalarında yayınlanmış olan, "NATO’nun Dönüşümünün Sınırları: Bir Uygulama Vakası Olarak Enerji Güvenliği" isimli bir makale hakkında sizleri bilgi sunmak istedik. Bu makale, Hasan Deniz PEKŞEN (Galatasaray Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Doktora Adayı, Okan Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi, e-posta: hasan.peksen@okan.edu.tr.) tarafından hazırlanmış.

Makale hakkında Dergide çıkan özet şöyle:


Öz

NATO, Soğuk Savaş dönemi şartlarında kurulmuş bir uluslararası örgüt olarak, kendisini ortaya çıkaran uluslararası konjonktürün değişmesiyle birlikte ortadan kalkmamıştır. Aksine, uluslararası güvenlik içindeki yerini korumasını sağlayan bir dönüşüm süreci geçirmiş ve böylece ortadan kalkmak yerine genişlemiştir. Enerji güvenliği alanı ise, 1973 krizi sonrasında uluslararası ilişkilerde kazandığı konuma Soğuk Savaş sonrası oluşan jeopolitik faktörleri de katarak, NATO üyesi ülkelerin ve özellikle de Avrupalı üyelerin güvenlikleri açısından yeni bir perspektif kazanmıştır. Bu doğrultuda, enerji güvenliği konusunun NATO’nun güvenlik konseptlerindeki yerinin ne olacağı meselesi örgütün tartışma konularından biri olmuştur. Çalışmada ilk olarak NATO’nun dönüşüm süreci ve bu sürecin NATO belgelerine nasıl yansıdığı incelenmiştir. Ardından enerji güvenliği olgusu ve bu olgunun NATO’yu nasıl etkilediği açıklanmıştır. Bu iki unsurun ışığında enerji güvenliğinin NATO’nun geleceğindeki yeri değerlendirilmiştir.

Makalenin Giriş Bölümü ise şöyle:

1. Giriş

Soğuk Savaş sona ererken yanıt aranan onlarca temel konudan biri, kuruluşundaki temel dinamiğini kaybeden Kuzey Atlantik İşbirliği Örgütü’nün (North Atlantic Treaty Organization-NATO), yeni başlayan dönemde ne yapacağı olmuştur. Yapılan tartışmalarda örgütün varlık nedenini kaybettiği ve bu nedenle artık mevcudiyetini sürdürmesinin anlamsız olduğu gibi nedenlerle sonunun geldiğini savunanların sayısı oldukça belirginleşmiştir. Oysa bugün NATO, yaşadığı dikkat çekici dönüşümün ardından, enerji güvenliği gibi en başından beri devletler arası ilişkilerin bir bileşeni sayılan ve “soft security” konusu olagelmiş bir alanı konseptine dâhil edip etmeyeceğini tartışacak kadar başarılı bir güvenlik örgütüne dönüşmüş durumdadır. Bugün örgütle ilgili sorgulanan unsur, örgütün varlığının değil, sınırlarının ne olacağıdır. Bu çalışma dâhilinde sorgulanacak unsur, enerji güvenliği olgusunun NATO’nun güvenlik perspektifi içerisinde ne ölçüde yer bulabileceği olacaktır. Böylece NATO’nun güvenlik perspektifininereye kadar sınırladığı hakkında değerlendirme yapılabilecektir. Enerji güvenliği, NATO içersinde giderek artan oranda tartışılmış, bazı aktörler enerji güvenliğine başat bir konum vermek için çaba göstermiştir. Bununla birlikte, enerji güvenliğinin NATO belgelerinde kendine marjinal boyutlarda yer bulduğu görülmektedir. Dolayısıyla sorgulanacak unsur, enerji güvenliğinin NATO belgelerinde bulduğu yerin konuya giderek artan bir ilgi ve konseptlere dâhil etme iradesini mi ortaya çıkaracağı yoksa NATO’nun sınırlarının dışında kaldığının kabullenilmesi anlamına mı geldiği sorusudur. Bu doğrultuda ilk olarak NATO’nun geçirdiği dönüşümün anlaşılmasına çaba gösterilecek ve tarihsel arka planı içerecek şekilde NATO’nun güvenlik anlayışları ele alınacaktır. İlk olarak Soğuk Savaş dönemi konseptler ele alınarak ‘klasik dönem’ olarak adlandırılabilecek güvenlik yaklaşımlarına değinilecektir. Ardından Soğuk Savaş’ın bitişi ile 11 Eylül arası dönem ele alınarak Soğuk Savaş sonrasında neyin değiştiği sorgulanacaktır. Son olarak 11 Eylül saldırıları sonrası NATO’nun güvenlik anlayışı incelenerek, günümüzdeki yaklaşımlara şekil veren temel yaklaşım anlaşılmaya çalışılacaktır. NATO’nun dönüşümünün incelenmesi ve günümüzdeki durumunun ortaya konmasının ardından, NATO içersinde enerji güvenliği olgusunun ne şekilde ele alındığı sorgulanacak ve NATO belgelerinde enerji güvenliğine ne şekilde yer verildiği incelenecektir. Bu bağlamda ilk olarak enerji güvenliği olgusu ve temel bileşenleri açıklanacak; böylece kavramsal arka plan oluşturulacaktır. Ardından enerji güvenliğinin NATO içerisinde dikkat çekmesinde önemli rol oynayan enerji temelli Rus dış politikasının etkileri incelenecek; özellikle de Avrupa enerji güvenliğinde büyük rolü olan doğal gaz üzerinden oluşan tehdit algısının ne şekilde oluştuğu ele alınacaktır. Son olarak söz konusu tarihsel ve kavramsal arka planın ışığında enerji güvenliğinin NATO belgelerinde ne şekilde yer aldığı incelenecektir.
NATO ve enerji güvenliği üzerinden ilerleyen iki inceleme alanının ışığında bir sonuca ulaşmaya çalışılarak, enerji güvenliği olgusunun devletler arası bir ekonomi-politik mesele olarak mı algılanacağı yoksa üyelerinin tümünün üzerinde uzlaştığı bir ortak hedef ve bu hedefe yönelik tehditlerin ele alınacağı bir güvenlikmeselesi olarak mı algılanacağı sorgulanacaktır. Bu sorgulama, NATO’nun dönüşümünün sınırlarının nereye kadar uzanacağı konusunda bize fikir verecektir. Sonuç olarak, enerji güvenliğinin örgüt içerisindeki yerinin tartışılması ile NATO’nun sınırlarının değerlendirilmesi hedeflenmektedir...

Makalenin devamı Harp Akademmileri K.lığı internet sitesinde yer almaktadır.Görmek için tıklayınız.
  
1472 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Site Haritası
Site Yöneticisi


Avukat Orhan ÇELEN


Korkut Reis Mah. İlkiz Sok.
Fatih Apt. No: 20/14

06430 Sıhhıye-ANKARA
TÜRKİYE           
TEL: 0 542 427 44 72
         0 312 229 97 57

Jandarma subayı iken ANKARA Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi ve 1983 yılında sınıf değiştirerek askeri hakimliğe geçti. Askeri savcı, askeri hakim, adli müşavir yrd., disiplin sb.lığı, şb. md.lüğü gibi çeşitli görevlerde bulundu. (E.) Hakim Alb. Orhan ÇELEN; Şubat 1999’da kendi isteğiyle KKK.lığından emekliye ayrıldı. Halen ANKARA Barona kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi122
Bugün Toplam406
Toplam Ziyaret1411646
Saat
Hava Durumu
Sitemize destek verin
Resimli özlü sözler

Üyelik Girişi