sayfa içeriği
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri hukuku ile ilgili konularda bilgi sunumu
    • www.askerihukuk.net
    • Türk Askeri Hukuku ile ilgili hususlarda bilgi sunumu
BÖLÜMLER
HABER BAŞLIKLARI
DEVLET SIRRI KANUN TASARISI T.B.M.M.BŞK.LIĞINA SEVKEDİLDİ.

Değerli Ziyaretçiler,

Devlet Sırrı Kanun Tasarısı 21 Ekim 2011 tarihinde TBMM. Başkanlığına gönderildi. Tasarıya göre; bilgi ve belgelere devlet sırrı niteliğini verme işlemlerini yapmak üzere Başbakanlık Müsteşarının başkanlığında Devlet Sırrı Kurulu kurulacak. Mahkemelerce talep edilen devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi ve belgeler, Kurulca gerekçesi belirtilmek suretiyle verilmeyebilecek.

Devlet Sırrı Kanunu Tasarısı'nın amacı: devlet sırrı taşıyan bilgi ve belgeler ile diğer gizli bilgi ve belgelerin ne şekilde belirleneceği, korunacağı, açıklanacağı ve bu hususa ilişkin yükümlülükleri düzenlemek olarak ifade edilmiştir. Bu kanun devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi ve belgeler ile diğer gizli bilgi ve belgeleri bulunduran kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişileri kapsayacak.

Tasarıda, devlet sırrı, "Açıklanması veya öğrenilmesi, devletin dış ilişkilerine, milli savunmasına ve milli güvenliğine zarar verebilecek, anayasal düzeni ve dış ilişkilerinde tehlike yaratabilecek ve bu nedenlerle niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgi ve belgeler" olarak tanımlandı. Tasarıya  ile gizli belge tanımına da yer verilmekte ve Devlet sırrı niteliği taşımayıp da, açıklanması veya öğrenilmesi halinde, ülkenin ekonomik çıkarlarına, istihbarata, askeri hizmetlere, idari soruşturmaya ve adli soruşturma ile adli kovuşturmaya zarar verebilecek nitelikteki veya yetkili makamlar tarafından gizlilik derecesi verilmiş bilgi ve belgeler,  gizli bilgi ve belgeler olarak kabul edileceği öngörülmektedir.

Tasarı'nın 5 inci maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti Devletinin taraf olduğu ikili veya çok taraflı antlaşmaların gizliliğe ilişkin hükümleri saklı olacak. Bu anlaşmalara ilişkin gizlilik derecesi verilmiş bilgi ve belgeler, niteliğine göre devlet sırrı olarak veya diğer gizlilik derecesine sahip kabul edilecek.

Tasarı'nın 6 ıncı maddesi ile Devlet Sırrı Kurlu ve Devlet Sırrı Üst Kurulu kurulması öngörülmektedir. Devlet sırrı niteliği süreli veya süresiz olarak verilebilecek. Süreli verilen devlet sırlarının süreleri her bilgi ve belgelerin üzerinde belirtilecek ve bu süre 75 yılı geçemeyecek. Devlet sırrı niteliği veya süreleri Kurulca her zaman değiştirilebilecek veya kaldırılabilecek. Süresi belirtilmeyen devlet sırrı niteliği 10 yılda bir, 10 yıldan fazla süreli olanlar 5 yıllık sürelerle gözden geçirilecek. Süresiz devlet sırrı niteliğine sahip bilgi ve belgeler, Kurulca aksi kararlaştırılmadıkça 50 yıl sonra bu niteliklerini kaybedecek. Mahkemelerce talep edilen devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi ve belgeler, Kurulca gerekçesi belirtilmek suretiyle verilmeyebilecek. Ancak verilmeyen bilgi ve belgeler davada ilgili aleyhine sonuç doğurmayacak. Devlet sırı niteliği taşımamakla birlikte gizli bilgi ve belgelerin mahkemelerce talep edilmeleri halinde gönderilmesi esas olacak. Ceza kavuşturmasında; devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi ve belgeler ile diğer gizli bilgi ve belgelerin taraflara incelettirilmesinde 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 125. maddesindeki usul uygulanacak.
Cumhurbaşkanı, bilgi ve belgeleri mahkemeye gönderme hususunu kendisi takdir edecek.

Mahkemelere ve Cumhuriyet başsavcılıklarına gönderilmesine karar verilen bilgi ve belgelerin, mahkemelere ve Cumhuriyet başsavcılıklarına intikali sürecinde yetkili makam veya merci, teslim edilmelerinden sonra ise, mahkemeler ve Cumhuriyet başsavcılıkları bunların yetkisiz kişilerce elde edilmesini veya açıklanmasını önlemek için her türlü tedbiri alacak.

Bu kanunda belirtilen koruma yükümlülüklerine aykırı hareket edenler, Türk Ceza Kanununun 258. maddesi uyarınca cezalandırılacak.Belirtilen fiillerin devlet sırlarına karşı basın, yayın veya internet yoluyla işlenmesi halinde fail hakkında verilecek ceza yarı oranında artırılarak hükmolunacak. 

TBMM.nin internet sayfasında Tasarının özeti şu şekilde açıklanmıştır:

Tasarı ile, çeşitli kanun ve düzenleyici işlemlerdeki devlet sırrı ve gizliliğiyle ilgili hükümlerde devlet sırlarının hangi usul gereğince belirlenip belirtileceğine, hangi hususların devlet sırrı teşkil edeceğine, devlet sırrı olgusunu belirlemeye yetkili makam ve mercilerin hangileri olduğuna dair yeterli açıklık bulunmaması ve dolayısıyla 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun konuyla ilgili hükümlerinin uygulanmasında zorluklarla karşılaşıldığı gibi, basın ve yayın araçlarıyla devlet sırrı niteliğindeki konulara ilişkin olarak yapılan yayınlar sonucu devletin güvenliği, iç ve dış siyasal yararları bakımından ciddi tehlikeler ortaya çıkması sebebiyle, kamunun bilgi edinme hakkı ve şeffaflık ilkesi gözetilerek, devlet sırrı teşkil edebilecek hususlara ilişkin koşulların belirtilmesi, devlet sırrına ve gizliliğe kimin karar vereceğine dair düzenlemeler getirilmesi, idarecilerin takdirine bağlı gereksiz gizlilik kültürüne son verilmesi amaçlanmaktadır.

  
4572 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Site Haritası
Site Yöneticisi


Avukat Orhan ÇELEN


Korkut Reis Mah. İlkiz Sok.
Fatih Apt. No: 20/14

06430 Sıhhıye-ANKARA
TÜRKİYE           
TEL: 0 542 427 44 72
         0 312 229 97 57

Jandarma subayı iken ANKARA Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi ve 1983 yılında sınıf değiştirerek askeri hakimliğe geçti. Askeri savcı, askeri hakim, adli müşavir yrd., disiplin sb.lığı, şb. md.lüğü gibi çeşitli görevlerde bulundu. (E.) Hakim Alb. Orhan ÇELEN; Şubat 1999’da kendi isteğiyle KKK.lığından emekliye ayrıldı. Halen ANKARA Barona kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi139
Bugün Toplam413
Toplam Ziyaret1411653
Saat
Hava Durumu
Sitemize destek verin
Resimli özlü sözler

Üyelik Girişi